Większość osób kojarzy hamburgera z czymś niezdrowym, ale czy właściwie tak musi być?
Można przygotować samemu w domu jego zdrowszą wersję. Dla osób, które nie jedzą mięsa ten przepis na pewno świetnie się sprawdzi, ale nie tylko! Tofu jest świetnym źródłem białka, a pondto Może pomóc obniżyć „zły” cholesterol LDL. Dodatkowo – nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się u osób na redukcji.
Tofu marynujemy w sosie sojowym. Następnie smażymy na oliwie aż do “ścięcia” boków. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy bułkę na 2 minuty, aby się podpiekła, a następnie kładziemy ser i czekamy aż się rozpuści. Wykładamy pozostałe składniki na bułkę oraz usmażone tofu.
Makroskładniki:
455 kalorii | 25g białka | 15g tuszczu | 55g węglowodanów
Jak widać – wegetarianie mają również duży wybór wśród posiłków i nie muszą jeść monotonnie!