1.Co to jest magnez i za co odpowiada?
Magnez jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. W organizmie człowieka znaczne ilości magnezu (ok. 50–60%) znajdują się w szkielecie, około 40–45% tego pierwiastka występuje w tkankach miękkich, głównie w mięśniach, a około 1% w płynach pozakomórkowych. Magnez (Mg) jest drugim po potasie wewnątrzkomórkowym kationem zaangażowanym w przebieg podstawowych procesów zachodzących w komórce, np. syntezę DNA. Pełni wiele różnorodnych funkcji w organizmie: uczestniczy w syntezie białka, bierze udział w budowie kości i zębów, przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Odgrywa istotną rolę w ponad 300 reakcjach enzymatycznych oraz w większości reakcji hormonalnych, a także w metabolizmie energetycznym.
2. Źródła magnezu
Do najlepszych źródeł magnezu należą produkty takie jak kasza gryczana, ciemna czekolada, banany, awokado, szczaw, pestki dyni, szpinak, soja, woda z magnezem, kiełki pszenica, botwina, quinoa oraz biała fasola. Do dobrych źródeł magnezu należą również orzechy brazylijskie, koperek, nasiona (chia, siemię), mąka pełnoziarnista, pietruszka, rukola, jarmuż, nerkowiec, ciecierzyca, migdały, ryż brązowy, bób, otręby, soczewica oraz melasa.
3. Niedobór i nadmiar magnezu
Przyczyny niedoboru magnezu mogą wynikać z jego zmniejszonego wchłaniania, ze zwiększonego wydalania z moczem, a także ze zbyt małego spożycia. Do upośledzenia wchłaniania magnezu przyczyniają się m.in.: małe stężenie potasu w surowicy, hipokalcemia i przewlekłe biegunki. Zwiększone wydalanie magnezu z moczem może być efektem stosowania leków moczopędnych (diuretyków), nadużywania alkoholu i nadmiernego spożycia płynów. Przy dużych niedoborach magnezu mogą pojawić się takie objawy, jak zawroty głowy, nadmierna pobudliwość mięśniowa, stany lękowe, bezsenność, apatia i depresja. Nowe badania wskazują, że niedobory magnezu występują częściej niż sądzono i że są związane z nadciśnieniem, niedokrwienną chorobą serca, arytmią i astmą.