Za co odpowiada witamina B2?
Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.
Witamina B2 uczestniczy także w transporcie tlenu w soczewce oka, chroni przed zaćmą, dzięki czemu warunkuje prawidłowe procesy widzenia. Ponadto wzmacnia działanie insuliny. Witamina B2 jest też niezbędna do wydzielania kortyzolu, który jest hormonem mającym właściwości przeciwzapalne. Bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a także w przemianach aminokwasów i lipidów. Wspólnie z witaminą A ryboflawina wpływa na błony śluzowe, drogi oddechowe, śluzówkę przewodu pokarmowego, nabłonek naczyń krwionośnych i skóry. Katalizuje przemiany aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze, w konsekwencji czego organizm może magazynować energię.
Źródła witaminy B2
Szczególnie dobrym źródłem ryboflawiny są: mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe, wątroba, fasola, mleko, sery dojrzewające tzw. „sery żółte”, jaja. Do głównych grup produktów dostarczających ryboflawinę w codziennej diecie należą: mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, jaja
Niedobór witaminy B2
Zbyt małe spożycie ryboflawiny może powodować wiele zaburzeń enzymatycznych wpływających niekorzystnie na przemiany metaboliczne w organizmie. Objawami niedoboru witaminy B2 mogą być np.: zmiany w zewnętrznych częściach jamy ustnej, zmiany zapalne na skórze, zawroty głowy, zmiany w narządzie wzroku, trądzik. Nie zaobserwowano szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny. Przy silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Źródła: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62915,witamina-b2-ryboflawina