- Za co odpowiada witamina E?
Witamina E w organizmie pełni przede wszystkim rolę przeciwutleniacza. Przeciwdziała gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników. Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne chroni organizm przed ryzykiem rozwoju degeneracyjnych chorób metabolicznych. Poza tym opóźnia procesy starzenia.
Nazwa witamina E obejmuje grupę tokoferoli i tokotrienoli wykazujących różną aktywność biologiczną. Najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol, dla którego przyjmuje się aktywność 100%. Pozostałe tokoferole i tokotrienole wykazują znacznie słabszą aktywność biologiczną.
- Źródła witaminy E
Spore jej dawki obecne są w olejach roślinnych, takich jak: słonecznikowy, z orzechów włoskich, rzepakowy, arachidowy. Obecna jest ona również w oliwie z oliwek, która jest ponadto źródłem potasu, fosforu, żelaza oraz witamin A i C. Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy laskowe i włoskie. Nie powinno ich zabraknąć w diecie dziecka, gdyż dostarczają wielu cennych dla jego zdrowia i rozwoju składników – wspomnieć należy choćby o cynku, fosforze, magnezie i wapniu. Wymienione minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wpływają prawidłowo na stan skóry, poprawiają pamięć i koncentrację.
- Niedobór i nadmiar witaminy E
U ludzi dorosłych nie obserwowano klinicznych objawów niedoboru. Nie wykazano również ujemnego wpływu na organizm wynikającego z krótkotrwałego spożycia nadmiernych ilości witaminy E. Spożywanie bardzo dużych dawek może być przyczyną u niektórych ludzi dorosłych: zmęczenia, bólu głowy, osłabienia mięśni.
Źródła: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62907,witamina-e