Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Naleśnik to nic innego jak – proste danie mączne smażone na patelni. Można go wykonać z różnego rodzaju mąki. Można go wypełnić słodkim bądź wytrawnym farszem. I w jednej i w drugiej wersji jest wyśmienity ?
Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych fit freaków stworzyliśmy naleśniki ryżowe. Są one o wiele lżejsze i zdrowsze niż te z bialutkiej pszennej mąki. Wyśmienicie smakują na słodko jak i słono ?
Do naleśników użyliśmy mąki ryżowej, jaj, soli, mleka i oleju kokosowego. Jeśli robicie naleśniki na słodko możecie użyć aromatyzowanego oleju kokosowego. Na słodko użyliśmy również twarogu tłustego wymieszanego ze słodzikiem i jogurtem greckim 0%. I oczywiście maliny!! I stopiona gorzka czekolada ? Palce lizać! Kto ma ochotę?