1. Czym są tłuszcze i za co odpowiadają?
Tłuszcze występują we wszystkich naszych organizmach i pełnią ważną rolę w zakresie dostarczania nam energii. Tłuszcze, inaczej lipidy, dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone). Są niezastąpionym składnikiem pokarmu dla ludzi. Tłuszcze o wysokiej jakości odżywczej wspierają m.in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu struktur błon komórkowych. Chronią ponadto narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem oraz uczestniczą w procesie przyswajania witamin A, D, E, K.
Tłuszcze są odpowiedzialne także za poziom cholesterolu w organizmie. Trzeba jednakże uważać na tzw. tłuszcze trans, czyli jeden rodzajów tłuszczów nienasyconych. Konfiguracja trans zmienia kształt cząsteczki co jest przyczyną przekształcenia ich metabolizmu na niekorzystny dla naszego zdrowia. Przyczyniają się do powstawania zatorów w tętnicach, wylewów, zawałów serca, jak również niszczą układ pokarmowy i zwiększają możliwość zachorowania na raka jelita grubego.
2. Źródła tłuszczy
Tłuszcze występują w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jeśli chodzi natomiast o konkretne źródła ich występowania, to tłuszcze występują w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak smalec; jajka; masło; nabiał; czerwone mięso, ryby (np. łosoś, tuńczyk, makrela). Występują też w niektórych tłuszczach pochodzenia roślinnego, na przykład: olej palmowy; olej kokosowy, oliwa z oliwek, rzepak; słonecznik; pestki dyni, siemię lniane, sezam; oliwki; len, awokado, orzechy. 1 g tłuszczy dostarcza 9 kcal.
3. Niedobór tłuszczy
Dobre tłuszcze są paliwem niezbędnym dla funkcjonowania organizmu i zachowania zdrowia. Nieodzowne dla serca, układu krwionośnego i mózgu. Serce i mózg czerpią energię w ponad 60% z kwasów tłuszczowych. Tkanka łączna na niskotłuszczowej diecie „wysycha”. Skóra robi się sucha, pomarszczona, traci elastyczność. Na beztłuszczowej diecie cierpi metabolizm, układ hormonalny, włosy, skóra i witalność. Do sygnałów, które mogą świadczyć o niedoborach tłuszczu w diecie należą: sucha, łuszcząca się skóra, ciągły głód, wypadanie włosów, zmęczenie psychiczne, stres i ogólne osłabienie.