Logotyp
Kurkuma

Czym jest kurkuma?

Kurkuma jest bardzo dobrze znaną przyprawą często stosowaną w kuchni. Jednak poza walorami smakowymi charakteryzuje się również licznymi właściwościami leczniczymi. Kurkuma, inaczej ostryż długi czy też ostryż domowy, ma dwojakie kierunki wykorzystania: jako przyprawa oraz jako barwnik spożywczy. Dzięki składnikom biologicznie aktywnym charakteryzuje się też działaniem leczniczym. Swoje niezwykłe właściwości kurkuma zawdzięcza kurkuminoidom, do których należą: kurkumina, demetoksykurkumina i bis – demetoksykurkumina. Najcenniejszą i występującą w największej ilości jest kurkumina. Kurkuminoidy charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwnowotworowymi, przeciwwirusowymi oraz antyoksydacyjnymi.

Jednym z bardziej polecanych sposobów stosowania kurkumy, poza wykorzystaniem jej jako przyprawy do potraw, jest spożywanie jej w postaci „złotego mleka”, czyli dwuskładnikowego napoju składającego się z mleka roślinnego oraz pasty z kurkumy. W aptekach dostępne są też gotowe wyciągi z korzeni kurkumy w postaci tabletek.

Za co odpowiada kurkuma?

Kurkuma jako przyprawa, którą dodaje się do codziennych potraw w niewielkich ilościach, praktycznie nie wpływa na kaloryczność spożywanych dań. 100 g proszku kurkumy dostarcza organizmowi 390 kcal. To naprawdę niewiele, pamiętając, że do dań dodajemy jedynie szczyptę tej przyprawy. Poza wartościową kurkuminą, kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Suszone i zmielone kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dodając kurkumę do potraw, dostarczamy organizmowi witamin E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.

Źródła: https://enel.pl/enelzdrowie/dieta-i-odzywianie/kurkuma-jak-stosowac-do-czego-dodawac-na-co-pomaga

https://www.medonet.pl/zdrowie,kurkuma—sklad–wlasciwosci–zastosowanie–przeciwwskazania,artykul,1728611.html

Dodaj komentarz