B:40 W:65 T:14
Składniki:
- *polędwiczki z kurczaka 150 g,
- *ryż jaśminowy 75g,
- *mleczko kokosowe 40 g,
- *cebula szalotka 60 g,
- *marchewka 80 g,
- *papryczka chilli 10 g,
- *limonka,
- *przyprawa curry,
- *świeży koperek,
- *olej kokosowy 5 g.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i papryczkę chilli w półplasterki, a następnie podsmażyć wszystko na oleju kokosowym. Do podsmażonych warzyw dodać pokrojone w kostkę polędwiczki. Przypraw solą morską do smaku. Dodaj dużą ilość curry i kurkumy, smaż przez ok. 7-10 minut. Dodaj mleczko kokosowe i duś przez około 5-7 minut. Na sam koniec odaj sok z 1 limonki. Ryż przed ugotowaniem dokładnie wypłukaj do momentu, aż woda będzie przejrzysta (wtedy ryż będzie sypki i nie będzie się sklejał). Całość posyp świeżym koperkiem.