Za co odpowiada witamina B7?
Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina B7 jest ważna dla osób z cukrzycą. Witamina B7 jest wyjątkowa na tle innych witamin z grupy B, gdyż jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit. Dlatego rzadko obserwuje się jej niedobór. To dobra wiadomość zwłaszcza dla chorych na cukrzycę, ponieważ witamina B7 jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje.
Witamina B7 uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, metabolizmie leucyny oraz pełni istotną rolę w procesie glukoneogenezy. Biotyna jest ważnym składnikiem diety diabetyków.
Źródła witaminy B7
Biotynę można znaleźć w mięsie – najwięcej w wątrobie (100–200 µg/100 g), a poz tym w nerkach, wieprzowinie, wołowinie i drobiu (5–10 µg/100 g). Ponadto znajduje się nasionach soi (65 µg/100 g), orzechach (30 µg/100 g), a także: w żółtku jaj, mleku, serze, otrębach, w rybach (sardynkach, łososiu), drożdżach, ciemnym ryżu, warzywach – kukurydzy, kalafiorach, grochu, pomidorach, szpinaku, marchwi, burakach, cebuli nieprzetworzonej mące oleju rzepakowym i słonecznikowym, owocach – bananach, melonach, grejpfrutach, arbuzach, winogronach i brzoskwiniach.
Niedobór witaminy B7
Do skutków niedoboru witaminy B7 należą: apatia, senność, rozdrażnienie, stany lękowe, halucynacje, depresja, bóle mięśni, drętwienie stóp i dłoni, zmiana zabarwienia skóry (szarobiała), złuszczanie naskórka, wypadające włosy, rozdwajające się paznokcie i zapalenie spojówek.
Źródła: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63298,biotyna