Co to są kwasy omega 3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim, a te, które są dostarczane wraz z pokarmem, mogą ulegać przemianom enzymatycznym. Podczas tego procesu powstają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje fizjologiczne, takie jak prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany czy leukotrieny i lipoksyny.
Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby, oleje roślinne czy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Kwasy omega-3 można również suplementować. Kwasy Omega 3 znajdują się przede wszystkim w rybach, skorupiakach, np. krewetki, algach, migdałach, orzechach włoskich, olejach roślinnych (olej lniany, olej arachidowy i olej rzepakowy).
Za co odpowiadają kwasy omega 3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to związki, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca czy narządu wzroku. Do podstawowych funkcji należących do kwasów omega 3 należą zatem: działania przeciwnowotworowe, wspomaganie pracy mózgu, poprawa pracy narządu wzroku, wspomaganie pracy serca, wzmocnienie kości i stawów, przeciwdziałanie alergii i wzmocnienie odporności, korzystne wpływanie na skórę. Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń w organizmie.
Źródła: https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,kwasy-tluszczowe-omega-3–zrodla–wlasciwosci–zapotrzebowanie–objawy-niedoboru,artykul,32057738.html
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/kwasy-omega-3-wyjatkowy-budulec-naszych-komorek-aa-xAVh-rkzo-6Q7t.html