Co to są kwasy omega 6?
Kwasy omega-6 to kwasy nienasycone. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 należą: kwas linolowy (C18:2, n-6) kwas gamma-linolenowy (GLA) (C18:3, n-6), kwas arachidonowy (AA) (C20:4, n-6). Ważny jest ich odpowiedni stosunek do kwasów omega-3 w diecie. Do źródeł kwasów omega 6 zaliczamy: oleje, ryby, oliwę z oliwek, pestki dyni, sezam, migdały, orzechy ziemne, margaryna, awokado.
Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 objawia się: zwiększoną podatnością na infekcje bakteryjne i wirusowe, zmniejszoną odpornością organizmu, zmniejszoną syntezą prostaglandyn, bezpłodnością (może), nieprawidłowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych – nadciśnienie, upośledzoną czynnością serca, wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych, niedoborem płytek krwi (trombocytów), różnymi zmianami skórnymi.
Za co odpowiadają kwasy omega 6?
Kwasy omega-6 wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego w okresie płodowym oraz zapobiegają niedorozwojowi umysłowemu. Natomiast u osób dorosłych warunkują prawidłowe przekaźnictwo impulsów w układzie nerwowym. Kwasy omega-6 są także składnikiem błon komórkowych, wspierają odporność, warunkują prawidłowe działanie układu nerwowego, biorą udział w prawidłowym działaniu nerek, serca oraz płuc. Pomagają także w walce z niektórymi schorzeniami takimi jak np. alergie lub cukrzyca.
Źródła: https://zywienie.abczdrowie.pl/kwasy-omega-6
https://www.medme.pl/artykuly/kwasy-omega-6-zrodla-wystepowanie-i-dzialanie,67520.html