Co to jest kobalt i za co odpowiada?
Kobalt jest pierwiastkiem chemicznym, należącym do grupy żelazowców. Mimo że ludzki organizm wykazuje znikome zapotrzebowanie dzienne na kobalt, to pełni on bardzo ważną funkcję w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Został on odkryty w 1735 roku przez szwedzkiego chemika Georga Brandta.
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kobalt jest minimalne (0,05 ppm), jego niedobór prowadzi jednak do poważnych zaburzeń procesu krzepnięcia krwi. Jako mikroelement kobalt wchodzi w skład witaminy B12 – kobalaminy. Wit. B12 – złożony związek chemiczny, gdzie kobalt jest atomem centralnym, pełni znaczącą role w procesie regulacji powstawania czerwonych ciałek krwi. Jest również istotna dla reakcji biorących udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów czy białek oraz w szeregu innych procesów. Kobalamina chroni przed osteoporozą, wpływa korzystnie także na działanie układu nerwowego – bierze udział w powstawaniu otoczki mielinowej, która ma za zadanie chronić nasze komórki nerwowe.
Źródła kobaltu
Kobalt występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego jako składnik witaminy B12. Znaczące ilości tego pierwiastka występują w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach (np. kapusta, szpinak, sałata), nasionach roślin strączkowych i wątrobie.
Niedobór i nadmiar kobaltu
Typowym objawem niedostatecznego spożycia kobaltu jest pojawienie się anemii złośliwej powstałej w wyniku niedoboru witaminy B12. Nadmiar kobaltu jest toksyczny. Kobalt to powszechny pierwiastek występujący w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Niedobór kobaltu i kobalaminy dotyka najczęściej osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, chorujące na alkoholizm, bulimię czy anoreksję.
.Źródła: https://zywienie.abczdrowie.pl/kobalt-charakterystyka-wystepowanie-zastosowanie-wprzemysle-niedobor-nadmiarhttps://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74878,kobalt