1. Czym jest witamina T i za co odpowiada?
Witamina T jest jednym ze związków chemicznych, który bywa także nazywany karnityną, witaminą Bt czy też witaminą O. Witamina T nie jest zatem stricte witaminą, a raczej substancją witaminopodobną. W temperaturze pokojowej czysta karnityna jest białym proszkiem rozpuszczalnym w wodzie. Witamina T jest rozpuszczalna w tłuszczach i jest odporna na działanie temperatury. Karnityna bywa określana także jako ,,quasi-witamina” i odgrywa ona ważną rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie, m.in. w produkcji energii. Dodatkowo, witamina T pozytywnie wpływa także na procesy pamięci oraz koncentrację, a także poprawia krzepliwość krwi.
2. Źródła witaminy T.
Karnityna jest pozyskiwana poprzez syntezę, która zachodzi w organizmie albo w pożywieniu. Pokarmy, które są bogate w witaminę T to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – drób, mięso (zwłaszcza czerwone), jajka, ryby, ser, mleko. Witamina T obecna jest również we wszystkich zbożach, ziarnach dyni czy szparagach. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę T to około 15 mg.
3. Niedobór witaminy T.
Do tej poru zjawisko niedoboru karnityny nie zostało szerzej zbadane. Prowadzone były badania w trakcie których w grupie eksperymentalnej, która przebywała od kilku miesięcy na diecie, która nie posiadała zbóż, jajek oraz mięsa – zaobserwowano mniejszą liczbę płytek krwi, a także gorsze samopoczucie i ogólny spadek apetytu. Niedobór witaminy T może zatem skutkować osłabieniem organizmu, zanikaniem mięśni szkieletowych czy też zaburzeniami w pracy serca. Jak dotąd nie stwierdzono również toksyczności tej substancji. Witamina ta nie jest również rakotwórcza, mutagenna czy teratogenna.