Logotyp
Witamina D

1. Czym jest witamina D i za co odpowiada?

Witamina D należy do grupy witamin łatwo rozpuszczalnej w tłuszczach. Pełni ona bardzo ważne funkcje w naszym organizmie, tj. pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, już od najmłodszych lat wpływa na kształtowanie się zębów oraz kości, może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.

2. Źródła witaminy D.

Źródłem witaminy D z jedzenia są: ryby morskie (najlepiej gotowane lub pieczone), jajka, produkty mleczne, wątróbka, oleje roślinne, sery pleśniowe i dojrzewające), a także w suplementach – np. w ramach witaminy D3+K2.

Poza tym należy wspomnieć, że witamina D może być także pozyskiwana do naszego organizmu w trakcie opalania (ekspozycji ciała/skóry na słońce), np. w trakcie spaceru. Zalecane jest spędzanie przynajmniej 30 minut na słońcu, aby zadbać o odpowiedni poziom witaminy D, zatem pamiętajmy o tym w trakcie najbliższej wiosny oraz wakacji 🙂

3. Nadmiar/niedobór witaminy D.

Witamina D jest bardzo ważna dla naszego organizmu, a jej nadmiary bądź niedobory mogą prowadzić do takich skutków ubocznych jak: nudności i wymioty, ból brzucha, złe samopoczucie, brak apetytu, zaparcia, osłabienie, otępienie, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, bóle głowy, bóle oczu, świąd skóry, pocenie się, zaburzenia pracy mózgu, powiększona śledziona, powiększona wątroba, nadpobudliwość.

Dodaj komentarz