1. Czym jest witamina D i za co odpowiada?
Witamina D należy do grupy witamin łatwo rozpuszczalnej w tłuszczach. Pełni ona bardzo ważne funkcje w naszym organizmie, tj. pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, już od najmłodszych lat wpływa na kształtowanie się zębów oraz kości, może zapobiegać nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii oraz cukrzycy.
2. Źródła witaminy D.
Źródłem witaminy D z jedzenia są: ryby morskie (najlepiej gotowane lub pieczone), jajka, produkty mleczne, wątróbka, oleje roślinne, sery pleśniowe i dojrzewające), a także w suplementach – np. w ramach witaminy D3+K2.
Poza tym należy wspomnieć, że witamina D może być także pozyskiwana do naszego organizmu w trakcie opalania (ekspozycji ciała/skóry na słońce), np. w trakcie spaceru. Zalecane jest spędzanie przynajmniej 30 minut na słońcu, aby zadbać o odpowiedni poziom witaminy D, zatem pamiętajmy o tym w trakcie najbliższej wiosny oraz wakacji 🙂
3. Nadmiar/niedobór witaminy D.
Witamina D jest bardzo ważna dla naszego organizmu, a jej nadmiary bądź niedobory mogą prowadzić do takich skutków ubocznych jak: nudności i wymioty, ból brzucha, złe samopoczucie, brak apetytu, zaparcia, osłabienie, otępienie, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, bóle głowy, bóle oczu, świąd skóry, pocenie się, zaburzenia pracy mózgu, powiększona śledziona, powiększona wątroba, nadpobudliwość.