Za co odpowiada witamina B1?
Witamina B1, inaczej tiamina, pełni w organizmie trzy zasadnicze funkcje: uczestniczy w procesach energetycznych, w reakcjach prowadzących do syntezy nukleotydów i NADPH (główny związek w szlaku przemian kwasów tłuszczowych oraz w procesach neurofizjologicznych. Tiamina to witamina B1 niezbędna do prawidłowych przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Tiamina jest wykorzystywana w komórkach wielu tkanek – serca, wątroby, mięśni szkieletowych.
Witamina ta jest koenzymem enzymów biorących udział w przemianie węglowodanów, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i wspomaga proces wzrostu organizmu.
Źródła witaminy B1
Źródłem witaminy B1 są zarodki pszenne, nasiona słonecznik, wzbogacane płatki śniadaniowe, suche nasiona roślin strączkowych, wieprzowina, polędwica, szynka wiejska, drożdże, muesli, ryż brązowy, orzechy, groszek zielony, kiełki soi, pieczywo pełnoziarniste, ryby, szparagi, por, kalafior, kapusta, szpinak, brukselka, ziemniaki, awokado, arbuz, mandarynki, porzeczki, kasze, chleb żytni jasny, suszone owoce.
Zalecenia podają, że tiamina powinna być spożywana w przedziale od 1,3 do 2,2 mg na dobę.
Niedobór witaminy B1
Niedobory witaminy B1 mogą powodować zmiany czynnościowe i morfologiczne układu nerwowego. Przy długotrwałym niedoborze tiaminy w organizmie może się rozwinąć choroba beri-beri. Wyczerpanie i brak apetytu, a także zmiany w układach nerwowym i sercowo-naczyniowym świadczą o wczesnych objawach niedoboru tej witaminy.
Źródła: https://zywienie.abczdrowie.pl/witamina-b1
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62911,witamina-b1-tiamina