Co to jest omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są długołańcuchowymi, wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jak alfalinolenowe (ALA), kwasy ejkozanoidonowe (EPA) czy arachidonowe (DHA). Kwasy te nie bez znaczenia nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), nie są one bowiem produkowane w naszych organizmach, muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem.
Najpopularniejsze źródło kwasów omega-3 to tłuste ryby morskie z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 to 1–1,5 g. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku.
Za co odpowiadają kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są nam potrzebne w zasadzie do wszystkiego. Bieżące odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy omega-3!), syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy) oraz błony komórkowej każdej komórki. Dodatkowo kwasy omega-3:
– mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych, nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń);
– poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych;
– pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia);
– zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia; zmniejszają ryzyko arytmii serca i pomagają zapobiegać zawałom serca;
– poprawiają odpowiedni poziom ciśnienia krwi.
Źródła: https://zywienie.abczdrowie.pl/kwasy-tluszczowe-omega-3
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/kwasy-omega-3-wyjatkowy-budulec-naszych-komorek-aa-xAVh-rkzo-6Q7t.html