Co to są kwasy omega 9?
Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9 to tzw. zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, który jednak nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Omega-9 to kwas jednonienasycony, zaliczany do NNKT warunkowo, ponieważ organizm jest w stanie samodzielnie go syntetyzować, pod warunkiem dostatecznej podaży kwasów omega-3 i -6. Głównym przedstawicielem kwasów omega-9 jest kwas oleinowy.
Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, a więc posiada jedno podwójne wiązanie przy 9 –tym atomie węgla licząc od końca łańcucha metylowego. Jest najbardziej powszechnym kwasem typu omega-9. Kwas oleinowy jako składnik tłuszczu zastępujący tłuszcze nasycone pełni rolę ochronną w prewencji miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Źródła kwasów omega-9 to głównie siemię lniane, oliwa, oleje: rzepakowy, słonecznikowy, z awokado, migdałów, orzechów ziemnych, awokado, migdały, orzechy ziemne, pistacje.
Za co odpowiadają kwasy omega 9?
Główne funkcje prozdrowotne kwasów omega-9 to fakt, że obniżają one stężenie złego cholesterolu, a podnoszą dobrego, obniżają poziom trój glicerydów, a także chronią skórę przed utratą wody, jako silny antyoksydant spowalnia proces starzenia się skóry. Ponadto, kwas oleinowy to jeden z tradycyjnych surowców kosmetycznych. Chroni skórę przed utratą wody, wygładza i zmiękcza. Ze względu na zawartą w nim witaminę E i niską podatność na utlenianie pomaga spowalniać nieuniknione procesy starzenia skóry. W przemyśle chemicznym jest używany do produkcji smarów, środków piorących, mydeł, a także do produkcji włókien tekstylnych, zapewniając włóknom odpowiednią śliskość.
Źródła: https://poznajsienatluszczach.pl/2018/08/20/kwas-oleinowy-charakterystyka-dzialanie/