1. Co to jest cynk i za co odpowiada?
Cynk jest mikroelementem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Poza tym bierze udział w procesach rozrodczych i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk dodatkowo pełni następujące funkcje w organizmie: jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych DNA i RNA, uczestniczy w ekspresji genów, odpowiada za kurczliwość mięśni, bierze udział w procesie produkcji insuliny, umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A i jej zużycia przez tkanki, poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób w podeszłym wieku, uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek, wspiera pracę układu odpornościowego, gdyż działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie, chroniąc przed infekcjami usprawnia pracę tarczycy, zmniejsza ból przy problemach reumatycznych, wzmacnia naczynia krwionośne, przez co zapobiega powstawaniu żylaków.
Cynk także pozytywnie wpływa na płodność i jest jednym z mikroelementów, które są niezwykle ważne dla kobiet w okresie ciąży.
2. Źródła cynku
Dzienne zapotrzebowanie na cynk jest uzależnione od wieku – u osób dorosłych wynosi 10-15 mg, u dzieci 10 mg, z kolei u noworodków 3-5 mg. Głównymi źródłami cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, ryby i ostrygi, w mniejszym stopniu roślinnego, czyli nasiona słonecznika, dyni, kiełki pszenicy i otręby pszenne, a także czosnek, cebula. Produkty zawierające cynk to przede wszystkim: małże, ostrygi, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, migdały, fasola, węgorz, groszek zielony, jajka, pieczywo pełnoziarniste, kasze i orzechy.
3. Niedobór i nadmiar cynku
Ilości cynku, które zazwyczaj występują w żywności, nie prowadzą do jego nadmiernego spożycia. Skutki długotrwałego przyjmowania zbyt dużych dawek cynku z suplementów to: obniżenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, zmniejszenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu, bóle żołądka, wymioty, nudności. Natomiast do skutków niedoboru cynku należą zmniejszenie odporności – cynk wspomaga pracę układu immunologicznego, jego niedobór powoduje spadek ilości przeciwciał, ciągłe uczucie zmęczenia i zaburzenia koncentracji, suchość w ustach, pogorszenie smaku i węchu, a nawet anemia.