CAŁY CHLEBEK MA: B:42 W:239G T:85
1/6 MA: B:7 W:40 T:14
Nie wiesz co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami?
Nic prostszego! Smakowity chlebek bananowy ?
Może posłużyć jako kromka wytrawnej kanapki, jako deser smarując kawałek ulubionymi powidłami, ale również „sam” w sobie jest wyśmienity.
Zanim jednak, przejdziemy do przepisu…
Czy wiesz, że…?
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej min. na 20 minut.
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej i wymieszaj.
W miseczce roztopione masło wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Dodaj zmielony ksylitol, roztrzepane jajko oraz wanilię.
Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli.
Na koniec dorzuć garść orzechów włoskich – jeśli oczywiście lubisz (nie jest to konieczne).
Dobrze wszystko wymieszaj widelcem do połączenia się składników.
Uzyskaną masę przełóż do formy keksówki o wymiarach najlepiej 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do tzw. suchego patyczka.
Smacznego ?
Szukasz pomocy w prowadzeniu dietetycznym online? Zacznij współpracę dietetyczną z naszym trenerem personalnym Jakubem Zwalińskim, posiadamy także plany pod Thermomix i Cookidoo, pomagamy setkom podopiecznym z chorobami takimi jak nadciśnienie, PCOS, cukrzyca oraz wiele innych!
Ułożymy treningi pod Twoje predyspozycje, a jeśli szukasz wynajmu sprzętu sportowego najwyższej jakości (bieżnie, orbitreki, rowerki, wioślarze i inne) na terenie Trójmiasta (Gdańska, Gdyni, Sopotu), Warszawy oraz pobliskich miast takich jak Pruszków, Wołomin, Grodzisk Mazowiecki, Otwock, Legionowo oraz inne, to zajrzyj na www.fitnessudrzwi.pl