1. Czym jest bor i za co odpowiada?
Bor jest pierwiastkiem śladowym. Niewiele o nim się mówi. Nie jest tak „słynny” jak magnez czy żelazo. A jednak spełnia ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Bor świetnie wpływa na pamięć i funkcje intelektualne. Lepsza jest także koncentracja i szybkość reakcji. Bor poprawia także koordynację ruchową.
Pierwiastek ten wpływa na prawidłowy metabolizm wapnia, fosforu oraz witaminy D. Dzięki niemu te mikroelementy osiągają właściwy poziom, a witaminy lepiej się wchłaniają. Dzięki temu składnikowi poprawia się gospodarka wapniowa, tym samym maleje ryzyko chorób układu kostnego.
2. Źródła boru
Ten cenny mikroelement znaleźć można m.in. w winogronach, rodzynkach i orzechach. Do produktów bogatych w bor należą także – migdały (2,82 mg/100 g) – orzechy laskowe (2,77 mg/100 g) – suszone morele (2,11 mg/100 g) – awokado (2,06 mg/100 g) – masło orzechowe (1,92 mg/100 g) – orzechy brazylijskie (1,72 mg/100 g) – orzechy włoskie (1,63 mg/100 g) – czerwoną fasolę Red Kidney (1,4 mg/100 g) – suszone śliwki (1,18 mg/100 g) – orzechy nerkowca (1,15 mg/100 g) – daktyle (1,08 mg/100 g).
3. Niedobór/nadmiar boru
Według zaleceń ekspertów od żywienia, maksymalna dzienna dawka to 3 miligramy, a 10 miligramów to już porcja toksyczna. Niedobór boru prowadzi do raka prostaty, zaburzeń hormonalnych czy zwyrodnienia stawów. Objawia się także m.in. szybkim biciem serca i skurczami mięśni. Niedobór boru zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób. Na początku objawy deficytu tego pierwiastka mogą być mylone z innymi schorzeniami, co utrudnia postawienie właściwej diagnozy. Jego brak prowadzi do zaburzeń hormonalnych, problemów ze stawami, skurczów mięśni, a nawet do nowotworu prostaty.
Źródła: https://zywienie.abczdrowie.pl/bor-wlasciwosci-i-objawy-niedoboru