Logotyp
Witamina C

Witamina C

Za co odpowiada witamina C?

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Naturalna witamina C spełnia w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Oto wybrane z nich: podnoszenie odporności organizmu, uczestnictwo procesie przemiany materii (przenoszenie elektronów), współuczestnictwo w syntezie kolagenu (dzięki temu rany szybciej się goją, a kości szybciej zrastają), współdziałanie w procesie regeneracji witaminy E, działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki, uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Źródła witaminy C

Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce. Właściwie przetworzone owoce także nie są w nią ubogie. Spośród wszystkich owoców największa ilość tej witaminy znajduje się w owocach cytrusowych. Z cytrusów, duża ilość tej witaminy znajduje się w cytrynie. Jedna, o dziwo, czarna porzeczka zawiera jej trzy razy więcej od cytryny. Dużą ilość witaminy C można znaleźć także w jabłkach, szczególnie w odmianie antonówka. W 100 g jabłka znajduje się średnio 10 mg witaminy C. Dla porównania, w 100 g czarnej porzeczki – 177 mg. Bardzo dobrym źródłem witaminy C są pomidory, kiszona kapusta, papryka, jarzębina oraz inne.

Wśród roślin, które są bogatym źródłem witaminy C warto wymienić: rokitnik, który ma do 900 mg tej witaminy w 100 g świeżej masy produktu, pokrzywę (600 mg), cytryniec chiński (580 mg), lebiodkę pospolitą (565 mg), szczypiorek (524 mg), igliwie sosny i świerka (150-250 mg), kiełki lucerny (200 mg) i owoce głogu (160-180 mg).

Niedobór i nadmiar witaminy C

Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie, zmęczenie, utrata apetytu, ból stawów, większa podatność na zakażenia drobnoustrojami czy tendencja do krwawień, witamina C działa bowiem uszczelniająco na naczynia krwionośne. Ważne jest więc dostarczanie jej do organizmu, np. w postaci odpowiedniej diety.

.Źródła: https://zywienie.abczdrowie.pl/produkty-bogate-w-witamine-c

https://www.medme.pl/artykuly/-zrodla-naturalnej-witaminy-c-w-czym-jest-jej-najwiecej,67228.html

Dodaj komentarz