Logotyp
Probiotyki

Czym są probiotyki?

Probiotyki są nazywane “dobrymi bakteriami”, które z biegiem lat zyskały uznanie pacjentów, ponieważ odbudowują mikroflorę jelit, a także przyczyniają się do produkcji niektórych witamin. Działanie probiotyków wykracza jednak poza ten zakres. Probiotyki to żywe kultury bakterii oraz drożdży, których głównym zadaniem jest odbudowa przewodu pokarmowego mogącego zostać uszkodzonym przez przyjmowane przez pacjenta antybiotyki. Probiotykami najczęściej są bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których drogocenne właściwości były znane już w starożytności.

Probiotyki najczęściej stanowią pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus sp., a także bakterie Bifidobacterium, jak również drożdże Saccharomyces boulardii. W tym kontekście warto wspomnieć, że nie wszystkie bakterie i drożdże mogą być probiotykami. Muszą one spełniać szereg warunków.


Za co odpowiadają probiotyki?

Probiotyki mają szerokie spektrum oddziaływania na nasz organizm. Ich głównym zadaniem jest wzmocnienie odporności i poprawa stanu przewodu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ mikroorganizmy produkują naturalne przeciwciała, a także stanowią swoistą barierę ochronną, która nie dopuszcza do naszego jelita czynników sprzyjających zakażeniu. Probiotyki działają pozytywnie przede wszystkim na florę jelitową. Przyspieszają przemianę materii i obniżają zły cholesterol (LDL).

Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy. Usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit i zapobiegają biegunkom. Zwiększają też wartość odżywczą produktów- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych takich jak magnez i żelazo oraz witamin z grupy B i K. Do naturalnych probiotyków należą natomiast np. kiszona kapusta i ogórki kiszone.

Źródła: https://www.medonet.pl/leki-od-a-do-z,probiotyki—czym-sa–kiedy-nalezy-stosowac-probiotyki-,artykul,1580690.ht

https://auraherbals.pl/blog/jak-dzialaja-probiotyki/

Dodaj komentarz