Co to jest maślan sodu?
Maślan sodu, czyli kwas masłowy. Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jest głównym źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelita.
Maślan sodu jest źródłem kwasu masłowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę komórek nabłonkowych jelita. Jest produkowany przez bakterie jelitowe. Gdy jest go za mało, wtedy może skutkować to zaburzeniami pracy jelit wywołującymi przykre dolegliwości jak ból, wzdęcia lub biegunka. Maślan sodu występuje także w formie suplementów takich jak kapsułki. Są polecane dla osób z zaburzeniami mikroflory jelitowej, zespołem jelita drażliwego, zapaleniami jelit.
Za co odpowiada maślan sodu?
Maślan sodu to inaczej kwas masłowy, który jest zaliczany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W formie naturalnej występuje w organizmie i jest źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelita. Wpływa na prawidłową prace jelit, które pełnią istotną rolę dla organizmu i każdego dnia mają wpływ na wchłanianie składników odżywczych oraz wydalanie niestrawionych resztek.
Najlepszym źródłem kwasu masłowego są polisacharydy nieskrobiowe, skrobia oporna, inulina, laktoza, alkohole cukrowe. A więc chcąc dostarczyc kwas masłowy do organizmu należy spożywać otręby pszenne, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, makarony, rośliny strączkowe, warzywa, owoce.
Źródła: https://sklep.sport-max.pl/Maslan-sodu-ccms-pol-539.html
https://biostima.pl/maslan-sodu