Logotyp
Chlebek bananowy

CAŁY CHLEBEK MA: B:42 W:239G T:85

1/6 MA:  B:7 W:40 T:14

Nie wiesz co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami?

Nic prostszego! Smakowity chlebek bananowy ?

Może posłużyć jako kromka wytrawnej kanapki, jako deser smarując kawałek ulubionymi powidłami, ale również „sam” w sobie jest wyśmienity.

Zanim jednak, przejdziemy do przepisu…

Czy wiesz, że…?

  • Banan – nazwa pochodzi z arabskiego ,,palec”.
  1. Idealne źródło energii przed, w trakcie jak i po treningu, jest łatwo przyswajalny.
  • Zawiera dużo magnezu oraz potasu – wpływa korzystnie na układ kostny przeciwdziałając utracie wapnia z organizmu.
  • Zawiera witaminy z grupy B, głownie B6 oraz witaminę C.
  • Banany również są świetnym antyoksydantem przez zawartość karotenoidów i związki fenolowe zwalczające wolne rodniki. Zapobiegają chorobom przewlekłym.
  • Te wspaniałe smaczne i odżywcze owoce wspomagają układ pokarmowy podczas odwodnienia, zaparć jak i biegunki przez zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Potas i elektrolity zawarte w bananach pomagają utrzymać prawidłową gospodarkę wodną organizmu.

Składniki:

  • 4 rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany
  • 75 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki zmielonego na puder ksylitolu/drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Garść orzechów włoskich drobno posiekanych

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej min. na 20 minut.

Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej i wymieszaj.

W miseczce roztopione masło wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Dodaj zmielony ksylitol, roztrzepane jajko oraz wanilię.

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli.

Na koniec dorzuć garść orzechów włoskich – jeśli oczywiście lubisz (nie jest to konieczne).

Dobrze wszystko wymieszaj widelcem do połączenia się składników.

Uzyskaną masę przełóż do formy keksówki o wymiarach najlepiej 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.

Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do tzw. suchego patyczka.

Smacznego ?


Prowadzenie dietetyczne online i wynajem sprzętu sportowego

Szukasz pomocy w prowadzeniu dietetycznym online? Zacznij współpracę dietetyczną z naszym trenerem personalnym Jakubem Zwalińskim, posiadamy także plany pod Thermomix i Cookidoo, pomagamy setkom podopiecznym z chorobami takimi jak nadciśnienie, PCOS, cukrzyca oraz wiele innych!


Ułożymy treningi pod Twoje predyspozycje, a jeśli szukasz wynajmu sprzętu sportowego najwyższej jakości (bieżnie, orbitreki, rowerki, wioślarze i inne) na terenie Trójmiasta (Gdańska, Gdyni, Sopotu), Warszawy oraz pobliskich miast takich jak Pruszków, Wołomin, Grodzisk Mazowiecki, Otwock, Legionowo oraz inne, to zajrzyj na www.fitnessudrzwi.pl

Dodaj komentarz