Czym jest błonnik?
Błonnikiem pokarmowym nazywamy substancję pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. I choć w żaden sposób nie jest przyswajany przez nasz organizm, to pozytywnie wpływa na jego stan. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dostarczanie organizmowi 20 – 40 g błonnika dziennie. Produkty bogate w błonnik to: mąka z pełnego przemiału, czyli wypieki i potrawy z tej mąki, pieczywo pełnoziarniste 0k. 6 g błonnika w 100 g chleba), płatki żytnie (ponad 11 g/100 g), owoce i warzywa (zaleca się 5 porcji dziennie, najwięcej błonnika mają porzeczki i maliny), ziarna słonecznika (8,6 g/100 g), pestki dyni (6g/100g), suszone morele, figi i śliwki.
Za co odpowiada błonnik?
Błonnik pokarmowy to błonnik obecny w pożywieniu. Jego najważniejsze i najbardziej widoczne działanie to usprawnianie pracy jelit, umożliwia regularne wypróżnienia, zapobiega zaparciom. Działa jak miotła, która wymiata z jelit nieczystości i toksyny.
Błonnik ma też inne właściwości: zmniejsza wchłanianie cholesterolu dzięki czemu działa zapobiegawczo przeciwko chorobom układu krążenia, obniża stężenie glukozy we krwi (chroni przed cukrzycą), zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, zgłasza na raka żołądka i raka piersi, wchłania wodę, zmniejszając uczucie głodu i opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek (wspiera odchudzanie), pobudza funkcje wydzielania śliny, która działa ochronnie na zęby (chroni przed próchnicą), wiąże, a także buforuje nadmiar kwasu solnego w żołądku, wpływa na zwiększone wydzielanie soków trawiennych, wpływa na poprawienie wyglądu skóry.
Źródła: https://www.medonet.pl/zdrowie,blonnik—w-jakich-produktach-sie-znajduje-,artykul,1725534.html